Na een dodelijke gifaanval op Sergei Skripal, een voormalige Russische dubbelspion, hebben de VS, Canada en veertien EU-lidstaten in totaal honderd Russische diplomaten teruggestuurd naar hun thuisland. Het zou gaan om de grootste expulsie van Russische diplomaten sinds de Koude Oorlog.

De gifaanval is volgens Groot-Brittanië uitgedragen door Rusland zelf: “We zijn er namelijk van overtuigd dat er overweldigend bewijs is dat Poetin persoonlijk het besluit genomen heeft om voor de eerste maal sinds de Tweede Wereldoorlog gifgas te gebruiken op het Britse grondgebied”, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson nog.

Rusland zelf ontkent enige betrokkenheid bij het incident en zegt dat de ‘invloedrijke machten’ binnen de VS en Groot-Brittanië hierachter zitten.

De VS komt evenals in actie door zestig Russische diplomaten uit te zetten. In een communiqué staat: ‘De VS is bereid om betere relaties met Rusland op te bouwen, maar dit kan slechts als de Russische regering van houding verandert’.

Alhoewel dit op de eerste instantie een grote klap voor lijkt te zijn voor Rusland, is de schade toch beperkt. Zo vertelt John Sipher, een voormalige CIA officier, dat de getroffen acties tegen diplomaten geen directe gevolgen zal hebben voor de leiderschap of het vermogen van Putin. ‘’Als we hierbij nog eens sancties er bovenop leggen, zou het zijn aandacht wel kunnen trekken.’’ Aldus Sipher.

Comments

comments

DELEN