Het was drie weken stil boven de lucht in Idlib. Dinsdag weerklonk het geluid van 23 luchtaanvallen die de levens van 13 civiele mensen namen. Er wordt gevreesd dat dit het begin van een brutale afslachting zal zijn.

Specifiek zou het gaan om de stad Jisr ash-Shugur, gelegen aan de westelijke grens van Idlib. Volgens het Syrische observatorium voor mensenrechten en een lokale bron, zijn er geen strijders maar wel 13 civiele burgers omgekomen tijdens de bombardementen, die uitgedragen zijn door Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen.

Al een tijdje is het duidelijk dat de tensie toe zal nemen in het, zo goed als, laatste gebied dat niet in handen is van het Syrische regime of haar plaatselijke handlangers. Eind juli had Assad in een interview met een Russisch nieuwagentschap uitgedrukt dat het volgende militaire doelwit Idlib en zijn omgeving zal zijn.

Rusland zelf had op 28 augustus gewaarschuwd voor een chemische aanval. Naar eigen zeggen zouden de oppositiegroepen in het gebied een aanval plannen en achteraf het regime hiervoor beschuldigen. Kort hierna, op 30 augustus, ontmoetten de Syrische en Russische ministers van Buitenlandse Zaken in Moscow. Sergej Lavrov, de Russische minister, verklaarde in een persconferentie het volgende: “Wat we nu moeten doen is die terroristen wegvagen, vooral degenen die in de de-escalatiezone in Idlib bevinden.

De Iraanse minister, Mohammad Javad Zarif, is maandag samengekomen met de Syrische Assad.

De Syrische grondgebieden moeten als een geheel behouden worden en de verschillende groeperingen zouden rond de tafel moeten komen zitten. De overige terroristen zouden verwijderd moeten worden uit Idlib en de regio moet teruggegeven worden aan het volk”, aldus Zarif aan de Iraanse pers.

Vrijdag definieerde Turkije officieel Hayat Tahrir al-Sham als een terreurgroep. Deze strijdgroep is momenteel het prominentst in het gebied. Turkije heeft in Idlib 12 militaire observatiepunten om toezicht te houden. Reuters laat weten dat deze observatiepunten verstevigd worden en ze hebben waargenomen dat er een militair konvooi op weg is naar het gebied.

De Amerikaanse ambassadeur, James Jeffrey, is intussen bezig aan een tour in het Midden-Oosten om de kwestie betreffende Idlib op tafel te leggen, dinsdag was hij in Turkije. Als reactie op de luchtaanvallen in Idlib zei hij nog maar weer eens dat een mogelijke actie in Idlib kan leiden tot een humanitaire crisis. Verder prees hij Turkije om zijn barmhartige houding tegenover de behoeftigen.

Tijdens het schrijven van dit artikel was er nog geen reactie gekomen vanuit Turkse hoek. Turkije heeft nog steeds het volste vertrouwen in de Astana-akkoord dat ondertekend is door het land, samen met Iran en Rusland. Hoewel Rusland voorheen meermaals het akkoord niet respecteerde en Idlib met hun gevechtsvliegtuigen trof, houdt Turkije alle communicatiekanalen open en bleef Rusland zien als een belangrijke bondgenoot.

Comments

comments

DELEN