Imaam Asj Sjawkaani zegt in zijn tafsier van dit vers: “Dit is een belofte van Allah (swt) voor degenen die geloven in Allah en werken voor verandering. Aan deze mensen zal Hij successie schenken op aarde zoals Hij het heeft geschonken aan degenen voor hen. En dit is een algemene belofte. Er wordt gezegd dat dit betrekking heeft op enkel de metgezellen, maar dit is niet zo. Dit is omdat imaan en goede daden niet beperkt zijn tot de metgezellen, maar voor elk individu in deze Oemma (gelden). ‘… dat Hij hen voorzeker tot stedehouders op aarde zal stellen’ betekent dat Hij (swt) hen tot Kaliefen zal maken op aarde, en zij zullen zich gedragen als koningen in hun koninkrijk. ‘… zoals Hij degenen die voor hen waren tot stedehouders maakte’ betekent dat iedereen als stedehouders gemaakt werd in Zijn land. Het is dus niet enkel bedoeld voor Bani Israel of een andere natie, het is algemeen. ‘… en dat Hij de godsdienst, die Hij voor hen heeft gekozen, zeker zal bevestigen’ Betekent dat Allah het zal vestigen en Hij de aarde voor hun zal openen, en Hij zal hun religie (Islam) doen overwinnen over alle andere religies. Allah (swt) noemt eerst de successie als stedehouders en daarna noemt Hij de autoriteit om hun Dien te praktiseren. Dit betekent dat deze autoriteit permanent zal zijn voor hen en voor hun nakomelingen.”

De sjeich maakt in zijn tafsier over dit vers duidelijk dat degene die geloven en werken voor verandering volgens de juiste methode, beloond worden met het recht om te regeren op deze aarde. Hij zal de aarde voor diegene openen en hun situatie van miserabel en erbarmelijk veranderen naar een situatie van vrede en gelukzaligheid onder de systemen van Allah (swt).

Het is dus niet voldoende om enkel te geloven dat er verandering dient te komen, en hier doe’a voor te doen, zonder er zelf aan te werken. Het is namelijk niet de persoon die enkel werkt aan zichzelf en zodoende passief blijft wachten op de Hulp van Allah (swt) terwijl de Oemma lijdt, maar juist de persoon die zijn best doet om volgens de methode van Islam de systemen van Allah (swt) geïmplementeerd te krijgen in de landen van de moslims, aan wie Allah (swt) Hulp garandeert. De moslims moeten dus verandering teweeg brengen door keihard te werken om de wetten en systemen van Allah (swt) in praktijk te brengen. Aan deze mensen wordt de eer geschonken om als Khalifa, als opvolger van de Profeet (saw) in het regeren over de mensen middels Islam, te fungeren op aarde.

Comments

comments

DELEN