De christelijke gouverneur van Jakarta, die begin mei werd veroordeeld voor godslastering, heeft zijn hoger beroep tegen de uitspraak ingetrokken. Dat meldt persbureau Reuters. Gouverneur Basuki Tjahaja Purnama (bekend als ‘Ahok’) werd veroordeeld tot twee jaar cel nadat hij in september 2016 een koranvers misleidend noemde, en zich daarmee de woede van conservatieve moslims op de hals haalde.

Ahok zegt zijn beroep te staken zodat de openbaar aanklager in beroep kan gaan en de rust in het land hersteld kan worden. De veroordeling van Ahok heeft geleid tot felle protesten tussen voor- en tegenstanders van de gouverneur. Dat Ahok tot een celstraf werd veroordeeld kwam onverwacht, omdat de hij werd veroordeeld voor godslastering. De openbaar aanklager had alleen gevraagd om een veroordeling voor belediging.

Verdeeldheid

De uitspraken van Ahok gingen over een vers in de koran, dat door islamitische bestuurders werd gebruikt om aan te tonen dat moslims alleen op islamitische politici mogen stemmen. Ahok zei tijdens een toespraak dat toehoorders werden ‘voorgelogen’. Een klein deel van de speech verscheen online en bracht honderdduizend woedende mensen op de been, die een veroordeling voor blasfemie (godslastering) eisten.

Zo werden zondag ruim honderd mannen opgepakt in een sauna in Jakarta die bekend stond als ontmoetingsplaats voor homo’s. Officieel zouden de arrestanten de antipornografiewet hebben overtreden. Woensdag werd een homopaar in de Indonesische provincie Atjeh veroordeeld tot 85 stokslagen vanwege hun relatie. In de provincie is twee jaar geleden de sharia ingevoerd. Het stel werd dinsdag in het openbaar gestraft.

Lees hier verder: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/23/christelijke-gouverneur-jakarta-staakt-hoger-beroep-a1560013

Comments

comments

DELEN