De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft zeven leden van de salafistische beweging ‘Way of Life’ veroordeeld voor hun (poging tot) deelname aan de activiteiten van de terroristische groepering Islamitische Staat (IS).
Zes van hen kregen effectieve celstraffen tot vijf jaar opgelegd, omdat ze niet hadden aangetoond dat ze gederadicaliseerd waren of afstand hadden gedaan van het jihadistisch salafistisch gedachtengoed. Eén van hen had wel inspanningen geleverd om zich terug te integreren in onze maatschappij en kreeg vier jaar met uitstel. Een achtste beklaagde werd vrijgesproken.

Anouar C. (30), Khalid M. (31) en Abdellah E.B. (29) vormden de kern van Way of Life, een salafistische beweging die de mosterd ging halen bij Sharia4Belgium. Ze organiseerden ook streetdawa’s en probeerden jongeren te rekruteren via vzw De Overgave – die zich “officieel” bezig hield met voedselbedeling aan kansarme jongeren – maar waren daar minder succesvol in als Sharia4Belgium.

Toen Hicham C., de oudere broer van Anouar en een vroegere leider van Sharia4Belgium, naar Syrië trok, ondernam Anouar C. twee pogingen om hem daar te vervoegen. Hij werd telkens onderweg tegengehouden en teruggestuurd. Ook de pogingen van Ahmad C. (27), Jawad O. (27) en Khalid M. (31) draaiden op een sisser uit.

Mohamed B. (29) en zijn vrouw Sabah H. (25) slaagden er in november 2014 wel in om Syrië te bereiken en sloten zich bij Islamitische Staat aan. Ze zijn er nog altijd en kregen intussen ook een kind. Beiden lieten verstek gaan.

Khalid E.A. (27), die met de zus van Sabah H. getrouwd is, was in mei 2015 in Syrië gearriveerd, samen met zijn vrouw en hun kinderen van 2 en 4 jaar. Zij waren in het najaar van 2015 wel terug naar België gekeerd.

Op vakantie
Anouar C., Ahmad C., Jawad O., Khalid M. en Khalid E.A. ontkenden dat ze zich bij Islamitische Staat wilden aansluiten. De eerste vier beweerden dat ze op weg waren voor een vakantie in Turkije of Bulgarije. De laatste beweerde dat hij zijn schoonzus wilde weghalen bij IS. De rechtbank vond hun uitleg ongeloofwaardig.

De meeste beklaagden konden ook niet aantonen dat ze gederadicaliseerd waren of afstand hadden genomen van het jihadistisch salafistisch gedachtengoed. Anouar C., Khalid E.A., Mohamed B. en Sabah H. werden veroordeeld tot vijf jaar cel. Jawad O. en Ahmad C. kregen respectievelijk 54 maanden en vier jaar cel. Khalid M. was de enige die inspanningen had geleverd om zich terug te integreren in onze maatschappij: hij volgde een deradicaliseringstraject en had zijn zaalvoetbalcarrière weer opgenomen. Hij kreeg daarom vier jaar cel met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden.

Abdellah E.B. werd als enige vrijgesproken. De rechtbank vond het niet bewezen dat hij diegene was die op 28 juni 2015 aan de grens van Slovenië met Kroatië was tegen gehouden. Wellicht ging het om zijn broer Khalid, die eerder al veroordeeld werd omdat hij zich bij IS in Libië had willen voegen.

Lees hier verder: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3079314/2017/02/13/Celstraffen-tot-vijf-jaar-voor-leden-van-salafistische-beweging-Way-of-Life.dhtml

Comments

comments

DELEN