Het Hof van Cassatie in ‪#‎Caïro‬ heeft de celstraf voor een politieagent die vorig jaar activiste Shaimaa al-Sabbagh doodschoot, geschrapt. De rechter heeft een nieuw proces gelast voor de schutter.

Beelden van de dodelijk getroffen Egyptische gingen vorig jaar januari de hele wereld over. De 31-jarige werd neergeschoten toen ze met andere activisten op weg was naar het ‪#‎Tahrirplein‬ in Caïro. Daar wilde de groep kransen leggen voor de slachtoffers van de opstand tegen oud-dictator ‪#‎Mubarak‬ in 2011.

Ze werd van dichtbij door een man van de veiligheidsdienst met een shotgun door haar bovenrug geschoten, waardoor haar hart en longen verscheurden. Twee mannen die haar wilden helpen, werden gearresteerd. Doordat de politie aan beide kanten van de weg stond opgesteld, konden hulpdiensten haar niet bereiken en konden ze de plek ook niet verlaten.

De man die de trekker overhaalde, kreeg vijftien jaar cel opgelegd wegens moord. Zijn advocaat betoogde tijdens het proces dat de kranslegging in strijd was met het demonstratieverbod. Daardoor zouden de politiemensen niet hebben geweten hoe ze moesten reageren op de manifestatie.

Tientallen agenten die in 2011 demonstranten hebben doodgeschoten, zijn inmiddels vrijgelaten of vrijgesproken. In de achttien dagen durende opstand tegen Mubarak kwamen zo’n 900 betogers door politiekogels om het leven.

Link naar het artikel: http://nos.nl/artikel/2086987-celstraf-voor-doodschieten-egyptische-activiste-geschrapt.html

Comments

comments

DELEN