Veel imams die in Nederlandse moskeeën prediken zijn opgeleid in Turkije en in dienst van Diyanet, de organisatie van de Turkse regering voor geloofszaken. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat daar een einde aan komt. Diyanet zou in Nederland ongewenste invloed hebben.

Naast het opleiden van Turkse imams is Turkije ook bezig met het opleiden van Nederlandse jongeren. Aan de theologische faculteit in Ankara studeren inmiddels 38 Nederlanders theologie.

Mehmet Özdemir (24) is in 2011 begonnen aan zijn opleiding. Hij was ook ingeloot voor een studie geneeskunde in Nederland, maar koos bewust voor de imamopleiding. “Ik wil jongeren de juiste islam bijbrengen, dat is mijn doel. Er is hier zoveel kennis van de islam aanwezig, dat vind je niet in Nederland.”

Hij moet nog een paar jaar studeren voordat hij imam kan worden in een van de 140 Diyanet-moskeeën in Nederland.

Ook Ismail (23) heeft voor de imamopleiding gekozen, zodat hij later les kan geven over de islam. Hij deed eerst civiele techniek aan de TU Delft, maar besloot over te stappen naar de theologie-opleiding in Turkije. “Ik wil heel graag de educatie in. Dat kan als imam, maar misschien ook als leraar.”

Diyanet betaalt de studie en het verblijf in een internaat van de studenten. De organisatie heeft een begroting van 2,2 miljard en betaalt daarvan 150 duizend medewerkers wereldwijd, voornamelijk imams.

Toch vindt Ismail de angst van de politiek voor de lange arm van de Turkse regering in Nederlandse moskeeën ongegrond. “Ik ben al mijn hele leven betrokken bij Diyanet en heb niets van enige politieke beïnvloeding vanuit Turkije waargenomen.”

Lees hier verder: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2146681-bijna-40-nederlandse-jongeren-in-ankara-opgeleid-tot-imam.html

Comments

comments

DELEN