De Turkse justitie is sinds het aantreden van president Erdogan bijna 2000 rechtszaken begonnen wegens belediging van de president. De Turkse minister van Justitie Bozdag noemde dat aantal na vragen daarover in het parlement.

Belediging van de president is strafbaar in Turkije, maar in het verleden werd er zelden vervolging voor ingesteld. Critici beschuldigen Erdogan van intolerantie. Ze vinden dat hij de wet misbruikt om kritiek de kop in te drukken.

Erdogan werd in 2014 president, nadat hij al meer dan tien jaar premier was geweest. Hij is nu bezig een presidentieel systeem in te voeren in Turkije, waarbij de president geen ceremoniële figuur is. maar een macht heeft die vergelijkbaar is met die van de presidenten van de VS, Rusland en Frankrijk.

Beledigen is uiteraard ongepast, maar kritiek uiten niet. In het geval van Erdogan, iemand die president is van een land waar het merendeel Moslim is, maar waar niet geregeerd wordt met de wetten van Islam, is het zelfs een plicht om hem hierop te wijzen. Helaas verdwijnen veel van onze broeders en zusters hierom in de Turkse gevangenis.

Moge Allah (swt) de terugkeer van de rechtgeleide Khilafahstaat voorspoedigen.

Link naar het artikel: http://nos.nl/artikel/2090273-bijna-2000-rechtszaken-wegens-belediging-erdogan.html

Comments

comments

DELEN