Het is ongetwijfeld weinig moslims ontgaan dat de afgelopen tientallen jaren de propaganda tegen Islam wereldwijd in snel vaart een negatief beeld hebben geprobeerd te schetsen. Veel van die negatieve berichtgevingen gaan vaak over specifieke aspecten van Islam zoals diens strafrechtsysteem, vrouwenrechten of kledingvoorschriften voor vrouwen.

Een ander invalshoek dat vaak wordt gepropageerd is het idee dat er geen eenduidige versie van de Islam bestaat maar dat de Moslims verschillende interpretaties en versies van de Islam aanhangen. Hierbij wordt vaak ook gerefereerd naar de uiteenlopende stromingen en versies van het Christendom of het Jodendom dat door haar aanhangers wordt gevolgd.

Op het eerste gezicht wordt meteen duidelijk dat de verschillende stromingen binnen de Islam allen op gelijke voet worden geplaatst met de verschillen die zijn ontstaan in bijvoorbeeld het Christendom. De vergelijking is een misstand voornamelijk vanwege het feit dat de Moslims niet betwisten of hun Profeet (saw) aanbeden dient de worden als een tweede vorm van een god of niet. De geloofsgetuigenis (shahaada) begrenst het fundamentele feit dat er geen enkele god aanbeden dient de worden behalve Allah (swt) en dat de Moehammad (saw) gezonden is door Allah (swt). Ten tweede begrenst de Islam ook in heldere betekenis wat de fundamentele artikelen van de geloofsleer zijn. De zogeheten zes pilaren van Islam zijn allen geopenbaard in de Koran en eenieder die dit leest zou dit kunnen begrijpen zonder dat er speling of ruimte in de Arabische taal wordt gegeven over diens betekenis. Allah (swt) zegt:

اٰمَنَ الرَّسُوۡلُ بِمَاۤ اُنۡزِلَ اِلَیۡہِ مِنۡ رَّبِّہٖ والۡمُؤۡمِنُوۡنَ ؕ کُلٌّ اٰمَنَ بِاللّٰہِ وَ مَلٰٓئِکَتِہٖ وَ کُتُبِہٖ وَ رُسُلِہٖ ۟ لَا نُفَرِّقُ بَیۡنَ اَحَدٍ مِّنۡ رُّسُلِہٖ ۟ وَ قَالُوۡا سَمِعۡنَا وَ اَطَعۡنَا ٭۫ غُفۡرَانَکَ رَبَّنَا وَ اِلَیۡکَ الۡمَصِیۡرُ

“De Boodschapper gelooft in wat aan hem van zijn Heer is geopenbaard en de gelovigen ook. Allen geloven in Allah, in Zijn Engelen, in Zijn Boeken en in Zijn Boodschappers. Wij maken geen onderscheid tussen Zijn Boodschappers. En zij zeiden: “Wij hebben gehoord en wij gehoorzamen. Vergeef ons, onze Heer en tot U is ons terugkeer” ( Zie VBK: Soerat Al Baqarah, vers 285)

De Islam is dus niet een abstract idee waarover gefilosofeerd kan worden wat precies en wie precies tot de Islam behoort. De Islamitische bronnen hebben op een aantal onderwerpen geen ruimte overgelaten voor interpretatie met name over geloofszaken (Iemaan). Die kennis vormt de basis voor de band die de Moslims met elkaar hebben en hun relatie met Allah (swt).

De teksten en wetgeving waar de Moslims met elkaar over kunnen verschillen zijn, in alle gevallen geen fundamentele onderwerpen maar vertakkende onderwerpen. Zoals bijvoorbeeld de eisen van de afstand die iemand kwalificeert als reiziger. De verschillen die de Moslims hebben, zijn dus uiteenlopend maar niet uniek aan de Moslims. De Verenigde Staten is bij uitstek een land waarbij overduidelijk is hoe sterk men van elkaar van mening verschilt ondanks dat zij allen leven onder dezelfde vlag en eens zijn met het democratisch systeem.

De geschiedenis van de Moslims heeft bewezen dat de Moslims ondanks hun verschillen vreedzaam samen kunnen leven. Bovendien hebben de Moslims daarnaast ook vreedzaam samen kunnen leven met andere religieuze groeperingen en bevolkingsgroepen. Het hebben van meningsverschil is namelijk geen belemmering voor het nastreven van een politieke eenheid. En als er een zaak waar de Moslims noodzakelijkerwijs niet over kunnen verschillen, dan is de terugkeer van de Khilafah staat in de Moslimlanden. Dat is namelijk de enige politieke eenheid die de Moslims kan beschermen en behartigen. Juist door constant de Moslims te benadrukken hoe de ene groep verschilt van de andere groep en daarop te focussen wordt de belangrijkste kracht van de Moslims en diens politieke eenheid effectief afgezwakt.

Abdel Haqq

Comments

comments

DELEN