Mesut Özil en Aboutrika; bij velen vooral bekend vanwege hun voetbalkwaliteiten. Ze zullen niet snel als islamitische rolmodellen worden gezien. Toch hebben ze de laatste jaren standpunten ingenomen waarmee ze enerzijds respect hebben afgedwongen en anderzijds door het slijk zijn gehaald.

Eerstgenoemde heeft zich meermaals uitgesproken over de situatie van de Oeigoeren en laatstgenoemde heeft zich onder meer uitgesproken over de situatie in Palestina, maar is recentelijk vooral in het nieuws geweest vanwege zijn uitspraken inzake de wijdverspreide LHBT-propaganda in de voetbalwereld.

Nu zou je kunnen stellen dat het vanzelfsprekend is dat ze zich uitspreken maar Mesut Özil riskeert hiermee zijn voetbalcarrière. Zijn voormalige werkgever (Arsenal) distantieerde zich van zijn uitspraken (vanwege hun belangen in China) en Aboutrika loopt het risico zijn baan als voetbalanalist bij BeIN Sports te verliezen.

Met hun uitspraken hebben ze zich de woede van velen op de hals gehaald maar tegelijkertijd konden hun uitspraken op veel sympathie rekenen. Zo ging de hashtag #كلنا_ابو_تريكه (Wij zijn allemaal Aboutrika) viraal.

Hun standpunten kunnen anderen stimuleren om zich te bekommeren om de oemma en de islamitische identiteit te waarborgen. Zo zijn er veel personen geweest die herinnerd worden om één moedig standpunt dat ze hebben ingenomen in een tijd waarin velen zich niet durfden uit te spreken.

Niemand stelt dat deze personen onze nieuwe islamitische rolmodellen zijn, maar zij zijn een weerspiegeling van de goedheid binnen de oemma en als zij bereid zijn om iets op te offeren, hoe zit het dan met degenen die zich dag en nacht bezighouden met islam en kennis opdoen? Een belangrijk onderdeel van islam is namelijk ook dat je handelt naar de kennis die je bezit, het goede gebiedt, het slechte verbiedt en je uitspreekt tegen onrecht.

Comments

comments

DELEN