Vanavond zal dan de titanenstrijd uitbreken: Badr tegen Rico. De afgelopen tijd is er veel aandacht besteedt aan het gevecht en vanavond zullen er velen voor de buis zitten om antwoord te krijgen op de spannende vraag: wie zal er winnen?

Als we hier een moment bij stil staan rijst er eigenlijk een andere vraag op en dat is: waarom vinden zoveel mensen nu juist dit gevecht veel belangrijker en spannender dan vele andere gevechten? Het antwoord hierop is omdat dit een gevecht is waar waarschijnlijk beide vechters aan elkaar gewaagd zijn en goede kwaliteiten hebben waardoor het uiterste uit beide vechters gehaald wordt. Als één van de twee een beginnende vechter was met nauwelijks ervaring dan zou het waarschijnlijk een stuk minder spannend zijn, maar juist deze gewaagdheid maakt het voor mensen belangrijk en staat men te wachten op een spectaculair gevecht waar de vonken bij af zullen vliegen omdat dit hoog niveau is.

Hetzelfde geldt voor iedere andere sport zoals bijvoorbeeld bij voetbal als El Classico aan de gang is waar Barcelona het opneemt tegen Real Madrid, of de Champions League finale gespeeld wordt. De gewaagdheid en het hoge niveau halen het maximale uit de spelers waardoor de kwaliteiten in hun volle glorie getoond worden.

Hier valt een waardevolle les voor ons moslims uit te halen welke gerelateerd is aan beproevingen. Allah (swt) belooft ons vele malen in de Koraan dat Hij (swt) ons zal onderwerpen aan beproevingen en daarvoor hij heeft Hij (swt) een reden. Allah (swt) zegt:

Diegene die de dood en het leven heeft geschapen om jullie te beproeven wie van jullie de beste daden doet (Soera al Moelk / vers 2)

En de Profeet (saw) heeft gezegd in een hadieth die te vinden is in de Soenan van ibn Maadjah, toen hij (saw) werd gevraagd wie van de mensen het meeste worden beproefd:

“De Profeten, daarna de volgende beste en daarna de volgende beste. Een man zal beproefd worden in verhouding tot zijn niveau van religieuze toewijding. Als zijn religieuze toewijding sterk is, zal hij sterker worden beproefd, en als zijn religieuze toewijding zwak is, zal hij beproefd worden in verhouding tot zijn religieuze toewijding. Beproevingen zullen een persoon blijven overkomen, totdat hij op aarde loopt zonder enige zonde op hem.”

Nu weet Allah (swt) natuurlijk al wie van ons de beste is, omdat Hij (swt) de Alwetende is, maar middels beproevingen laat Hij (swt) naar buiten komen wie de besten van ons zijn in daden. De test en het examen laten zien wie de beste cijfers halen en wie dit niet doen. Nu moeten we onszelf de vraag eens stellen: zouden we weten waar we stonden en hoe goed we zijn als we nooit een examen zouden hebben? Zouden we weten wie van ons de beste is als we niet beproefd worden? Hoe zou je jouw tekortkomingen kunnen leren kennen zodat je deze zou kunnen verbeteren, zonder beproevingen?

En net zoals bij Badr en Rico waaruit zal blijken wie er werkelijk de beste is, zal uit de beproevingen blijven wie van ons allen de beste is in hetgeen er werkelijk toe doet en dat is in het aangezicht van Allah (swt). Wees dus niet bedroefd wanneer beproevingen je raken, maar zie dit als een kans om aan Allah (swt) te bewijzen dat je de hoge ranken bij Hem (swt) zou kunnen verdienen.

 

Comments

comments

DELEN