Qanta Ahmed, immigrant en Amerikaans staatsburger, arts en moslima, staat achter Trumps inreisverbod, en achter de president die de bange Amerikaan begrijpt.

De roltrappresident. Sinds ik hem de trappen van de Trump Tower af zag rollen om zijn kandidatuur bekend te maken – een surrealistische botsing tussen reality tv en de realiteit – noem ik hem zo. Zijn eigen partij steigerde, commentatoren en opiniepeilers verzekerden de wereld dat Hillary Clinton Obama zou opvolgen.

Maar het moest Donald J. Trump worden. Dat had ik al gemerkt bij mijn hoogopgeleide patiënten, gewone New Yorkers bij wie Obama’s change was uitgewerkt. Goedgekleed zaten ze in mijn wachtkamer, maar de nacht brachten ze door in hun auto op een verlaten parkeerplaats. Na acht jaar hope waren zij verarmd. Na de economische crisis in 2008 waren ze hun baan kwijtgeraakt, hun pensioen, hun spaargeld, hun huis. Na de Brexit wist ik het zeker: het wordt Trump.

Dit is Amerika: het land waar de inkomensongelijkheid en de armoede zichtbaar toenemen. Daarom waren de politici onder wie mijn patiënten zo zwaar gebukt gaan, gedoemd het af te leggen tegen die goudharige wildebras.

Hij praat snel, is loslippig. De miljardair is opgegroeid in de vastgoedmarkt van ‘vreten of opgevreten worden’. Hij vertolkt de zorg van de mensen in mijn omgeving. Met hem – afgezien van zijn rijkdom – identificeren ze zich.

Blanco stem

Ik mocht deze keer als nieuw Amerikaans staatsburger voor het eerst stemmen. Ik neigde naar de Republikeinse partij, maar leverde mijn stembiljet blanco in. Donald Trump aankruisen zat er niet in, na zijn collectieve criminalisering van moslims en nadat hij een Amerikaans-Pakistaans echtpaar diep had gekwetst; hij had op hen afgegeven terwijl ze rouwden om hun zoon die in Irak was gesneuveld als marinier.

Over Hillary heb ik helemaal niet getwijfeld. Ze steunde Obama’s handelsmerk – een afhoudend Midden-Oostenbeleid, en diens toenadering tot islamistisch Iran (wat ten koste ging van de soennitische landen): ik was er diep van overtuigd dat de Democraten niet verdienden om aan de macht te blijven.

Trump won de verkiezingen en werd onze president; even begoochelend als toen hij van die roltrap afkwam. Democraten benadrukken dat Clinton meer stemmen had gekregen (Trump haalde de meeste kiesmannen binnen, en dat telt) en proberen zo de geldigheid van Trumps mandaat te ondermijnen. Het is een achterhoedegevecht. Feit is dat de VS de eerste reality-tvpresident de realiteit in hebben gestemd, typisch Amerikaans, een heuse American Dream: wildebras zonder politieke ervaring bemachtigt invloedrijkste positie in de vrije wereld. ‘Dat kan alleen in Amerika’, zeggen wij dan.

‘Moslimban’

Aan drie maanden had Amerika niet genoeg om aan ‘president Trump’ te wennen. En toen kondigde hij beperkingen af voor reizigers en vluchtelingen uit zeven landen met een moslimmeerderheid, van Noord-Afrika tot aan de Levant. ‘Moslimban’, heette dat decreet al snel, en ‘islamofoob’. Die termen bewijzen dat de VS nog niet in staat zijn een fatsoenlijk debat erover te voeren.

Een schok ging door het land, op luchthavens veroorzaakten demonstranten een puinhoop, nadat de maatregelen tegen Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen die vrijdag om 4.43 uur abrupt van kracht werden.

Trump had zich in zijn campagne inderdaad uitgesproken voor een ‘moslimban’. Ik heb me daar in een CNN-programma fel tegen gekeerd, want hij schoor alle moslims over een kam. Hij ontmenselijkte ons, moslims, en dat is heel gevaarlijk, het speelde islamisten in de kaart. Ik vermoedde dat Trump slecht geïnformeerd was. Hoe kun je nu alle moslims weren?

Het strookte ook niet met mijn eigen ervaringen. Amerika heeft ongelooflijk veel in mij geïnvesteerd, ik heb mijn kennis gedeeld in de moslimwereld met duizenden islamitische patiënten en artsen, ik vertegenwoordigde tegenover hen de VS. Dat noem ik de zachte kracht van de VS, die ziet Amerika vaak over het hoofd: het inzetten van zorg en van academische uitwisseling dient zowel de mensen elders, als het nationaal belang van de VS.

Lees hier verder: https://www.trouw.nl/democratie/als-moslim-steun-ik-trump~af8ba49e/

Comments

comments

DELEN