Tot voor kort werden ze gezien als veelbelovende talenten. Ze zouden barsten van het acteertalent en een van de twee timmerde ook hard aan de weg als artiest en presentator. Vandaag staan ze opnieuw in de schijnwerpers. Niet als hoofdrolspelers op de filmset maar naar aanleiding van een live-uitzending op Instagram waarin ze een minderjarig persoon verzochten om tegen betaling zijn geslachtsdeel te tonen. Een misplaatste grap stelde een van de twee achteraf.

TopNotch en BNNVARA hebben al laten weten de samenwerking te beëindigen. Welke impact dit op hun carrière gaat hebben is nog onbekend, maar dit is wel een goed moment om eens stil te staan bij de rol van zogenaamde influencers.

Ze worden op handen gedragen, krijgen podium en zijn geregeld het gezicht van politieke campagnes. In de wereld van de PR gaat het immers om producten aan de man brengen. Tel daarbij op dat we leven in een decadente kapitalistische samenleving waarin een camera en een gebrek aan schaamte tot kunst verheven zijn.

Ja, we moeten het (internet)gedrag van onze kinderen monitoren en de juiste rolmodellen promoten (er zijn veel mooie initiatieven zoals Moslim Kids Entertainment, Growing Muslim, Islamitische Pedagogen- & Psychologenpraktijk – IPeP, Kleine Moslims en MY Kids), maar het probleem is ideologisch van aard. Het is afschuwelijk wat er is gebeurd en de verontwaardiging is terecht (dit soort dingen kunnen zelfs tot zelfmoord leiden), maar laten we niet vergeten dat het vaak de kat op het spek binden is.

Dat is geen rechtvaardiging maar een poging om alle relevante factoren in kaart te brengen. Seksuele vrijheid en persoonlijke vrijheid staan hoog in het vaandel. Dit uit zich o.a. in het bestaan van Sexting apps, beschikbaar pornografisch materiaal, Secondlove.nl en een programma als Gewoon Bloot waarin kinderen worden blootgesteld aan naakte lichamen van volwassenen.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over het effect van series als Mocro Maffia en de wijze waarop geweld op grote schaal wordt verheerlijkt. De kwestie is ideologisch van aard en zal niet opgelost worden door zo nu en dan iemand op het matje te roepen. Frappant is dat juist hetgeen (islam) vaak verguisd wordt en als probleem wordt gezien, de oplossing biedt voor deze gedragingen en problemen.

Comments

comments

DELEN