Bij gevechten tussen stammen in Zuid-Libië zijn sinds donderdag zeker zestien mensen om het leven gekomen. Vijftig anderen raakten gewond. Diverse media melden dat het conflict begon nadat drie mannen in de stad Sabha een aap hadden losgelaten op een meisje van een andere stam.

De mannen lieten de aap los bij een groepje middelbare scholieren. Het dier viel het meisje aan en trok haar hoofddoek af, zegt een Libiër tegen persbureau Reuters. Stamgenoten van het meisje sloegen terug door de aap en de drie mannen, die bij een rivaliserende stam hoorden, te doden.

Daarna braken gevechten uit tussen de twee stammen, die in de loop van de week steeds heviger werden. Na twee dagen werden tanks, mortieren en andere zware wapens ingezet. Volgens getuigen zijn er meerdere huizen kapotgeschoten.

Totale chaos

Een bestuurder uit Sabha zegt tegen persbureau AFP dat de twee stammen al langer op gespannen voet stonden met elkaar. Net als andere delen van Libië, is de regio rond Sabha een lappendeken van rivaliserende stammen en gewapende strijdgroepen. Die botsen regelmatig.

Daar komt bij dat er totale chaos heerst in het Noord-Afrikaanse land, sinds dictator Khadafi vijf jaar geleden werd afgezet en vermoord. Door het gebrek aan centraal gezag kan een klein incident uitmonden in een grootschalig gewapend conflict.

Lees hier verder: http://nos.nl/artikel/2144190-agressieve-aap-ontketent-stammenstrijd-in-libie.html

Comments

comments

DELEN