Het is te simpel om te zeggen: het zijn salafisten versus gematigde krachten. Aan de ene kant heb je het moskeebestuur en hun medestanders, vaak analfabeet en hoogbejaard. Mannen die thuis alleen tv-kijken in het Arabisch en daar horen over Wilders en bibberend in een hoekje gaan zitten. Daar tegenover staat een stroming die democratie nastreeft en jongeren met plannen om naar Syrië te gaan op andere gedachten wil brengen.”

De cliënt van Shukrula zou een 45-jarige man zijn. “Hij is door iemand aangewezen als een betrokkene bij de vechtpartij van zondag, maar hij zegt zelf dat hij daar niks mee te maken had.”

‘Geen salafist’
De verdachte is een medestander van de door het bestuur op non-actief gestelde imam. “Dat is geen salafist,” aldus Shukrula, maar ook iemand die moderner in het leven staat dan de ouderen.

Hij is door iemand aangewezen als betrokkene, maar zegt zelf niets met de vechtpartij te maken hebben”
Vito Shukrula, advocaat
Volgens de advocaat ontstond de vechtpartij toen jongeren vroegen wat het bestuur gaat doen nu de moskee zonder imam zit. “Toen werd gezegd dat ze hun mond moesten houden.”

De weggestuurde imam bidt ook regelmatig in de Imam Malikmoskee in Nieuw-West, die van salafistische snit is.

Mishandeling
Het is niet voor het eerst dat er een vechtpartij is in de Ummah-moskee, een van de grootste gebedshuizen van Nederland, gesitueerd aan het August Allebéplein.

Vorige maand kwamen beelden naar buiten waarop de broer van de nu op non-actief geplaatste imam een tachtigjarige gebedsoproeper mishandelt. Ook daarvan is aangifte gedaan. Eerder was de politie ook al ingeschakeld voor een mishandeling van een moskeebezoeker door diezelfde broer.

Lees hier verder: http://www.parool.nl/amsterdam/advocaat-noemt-generatiekloof-als-oorzaak-conflict-in-ummah-moskee~a4436990/

Comments

comments

DELEN