Volgens de berichtgeving van de Syrische nieuwsagentschap SANA kregen 107 personen ademhalingsproblemen nadat Aleppo met bommen geraakt werd die chloorgas zouden bevatten. Rusland en het regime beschuldigen ‘de Nationale Bevrijdingsfront’, die gesteund wordt door Turkije, achter de aanval te zitten.

Volgens een gezondheidsambtenaar in Aleppo klaagden de slachtoffers van ademhalingsproblemen, brandende ogen en andere symptomen die duiden op het gebruik van chloorgas. De oppositiegroep ontkent dat zij achter de aanval zaten.

Omar Huthayfa, hoofd van het bestuur van de Nationale Bevrijdingsfront, zegt dat zij geen chemische wapens hebben en dat het regime hen zo probeert te framen.

“Het regime heeft het lef om ons hiervan te beschuldigen terwijl zij heel goed weten dat wij zelfs geen lichte wapens hebben om ons te beschermen.” Aldus Huthayfa.

De ministers van Defensie van Turkije en Rusland lieten zondag weten dat zij het eens zijn dat deze ‘provocaties’ de overeenkomst aangaande Idlib doelen te schaden.

In de Tweet staat het volgende geschreven: “De Minister van Defensie Hulusu Akar heeft met de Russische Minister van Defensie een telefonisch gesprek gehad. In het gesprek werd als eerste de huidige situatie in Idlib en andere onderwerpen die zich in het gebied afspelen, op tafel gelegd.”

Momenteel is er dus niemand die de aanval op zich neemt. Wel wou de Syrische regime dat deze aanval door de VN Veiligheidsraad afgekeurd zou worden.

Het Syrische regime heeft al eerder chemische wapens tegen civiele doelwitten gebruikt. Volgens een rapport van het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten gepubliceerd op 4 april, is er 214 keer een aanval uitgevoerd met chemische wapens. Er zijn, door deze aanvallen, 1.421 mensen omgekomen. Maar dit is enkel 0,65% van het totale aantal slachtoffers sinds het begin van de revolutie in 2011.

Comments

comments

DELEN