De Turkse politie in Istanbul is met man en macht op zoek naar de schutter die vannacht rond 1.15 uur in nachtclub Reina 39 mensen doodschoot. De dader verwondde tijdens de aanslag ook 70 feestgangers.

Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zijn vier van de slachtoffers er slecht aan toe. Inmiddels zijn er 21 slachtoffers geïdentificeerd, van wie er vijftien of zestien uit het buitenland afkomstig zijn. Een van de slachtoffers is een Turk met een Belgisch paspoort. Ook kwam een jonge Israëlische vrouw om.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen bij de aanslag. Het consulaat in Istanbul houdt vinger aan de pols, aldus een woordvoerder. Later op de dag komen de Turkse autoriteiten waarschijnlijk met lijsten met namen van slachtoffers.

Terroristische actie

Op weg naar binnen vermoordde de schutter een politieman en een burger om vervolgens in het wilde weg om zich heen te schieten. De autoriteiten gaan uit van een terroristische actie. Veel is echter nog onduidelijk, zoals het motief. Sommige bezoekers van de club spraken van meer daders, van wie er zeker een verkleed was als kerstman. De jacht is geopend op deze verdachte. Op camerabeelden is te zien hoe hij zich ontdoet van het kostuum.

Een slachtoffer zegt tegen de BBC: ,,Ik stond met mijn rug naar de deur, toen mijn man ineens zei: ‘Ga op de grond liggen’. Ik zag dat een man naar binnen rende en twee of drie mensen begonnen te schieten.” De vrouw viel daarna flauw en kwam pas weer bij toen ze door hulpdiensten werd afgevoerd. ,,Ze schoten gewoon in het rond. Op de vloer lagen allemaal lichamen.”

Volgens de minister Soylu van Binnenlandse Zaken was echter maar sprake van één dader. Hij zou in andere kleren het pand hebben verlaten dan waarmee hij naar binnen was gerend. ,,Onze veiligheidsdiensten zijn met de benodigde operatie begonnen. Hij wordt zo snel als mogelijk gevangen.”

Lees hier verder: http://www.ad.nl/bizar/aanslag-istanbul-39-doden-en-dader-voortvluchtig~a764a938/

Comments

comments

DELEN