Werken is iets wat altijd bij het leven heeft gehoort. Vroeger werd er voornamelijk gewerkt om het oogsts zelf te nuttigen of te ruilen tegen een ander soort voedsel of materiaal. Tegenwoordig wordt er voornamelijk gewerkt om geld te verdienen om zo het geld te gebruiken om de behoeftes te voorzien.

Het komt regelmatig voor dat sommigen zich te veel focussen op het werken en geld verdienen. Daarom is het hebben van meerdere banen vandaag de dag niet iets vreemds. Het ontvangen van veel geld zorgt voor een gevoel welke verslavend kan zijn. Vaak gaat dit gepaard met het verwaarlozen van de islamitische verplichtingen. Er is duidelijk een verschil tussen hard werken en een werkverslaving.

Workaholic zijn wordt in de Westerse samenleving beloond met een ere-status. Dit komt omdat zo een persoon als een ‘dreamchaser’ wordt gezien die zich geheel inspant om zijn dromen waar te maken. Binnen islam is het toegestaan om te neigen naar rijkdom maar dit zou onze droom om jannah te bereiken in geen enkele vorm mogen bellemeren.

Velen leven om te werken maar we zouden juist moeten werken om te leven. Want als moslim zijnde hebben wij een ander doel in het leven dan enkel geld verdienen en er optimaal mee genieten. Het werken dient als een hulpmiddel gezien te worden om te overleven om zo te kunnen werken aan ons doel. Daarnaast zouden wij als moslim zijnde juist een workaholic moeten zijn in het werken voor de Deen van Allah (swt). We zouden ons juist volledig moeten inspannen en constant bezig moeten zijn om de tevredenheid van Allah (swt) te verkrijgen. Dit brengt overigens een veel groter beloning met zich mee dan enkel rijkdom.

Allah (swt) zegt: “En We hebben de hemelen en de aarde en alles wat er tussen is, niet ter vermaak geschapen.” [Vertaling uit de Kuran 21:16]

 

 

Comments

comments

DELEN