Doen ze het De ‘historische’ top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ging aanvankelijk plaatsvinden in Singapore op 12 juni. Na een verhitte woordwisseling tussen de twee partijen had Trump de top eenzijdig geannuleerd, nu lijken de beide partijen echter toch nog bereid te zijn om het door te laten gaan.

Het Buitenlandsbeleid van Noord-Korea nam, plots een hele nieuwe wending: Begin dit jaar besloot het land om zijn agressieve houding langzaam los te laten en zich wat meer diplomatieker op te stellen. Zo namen Noord- en Zuid-Korea in februari deel aan de Olympische Winterspelen onder één vlag en eind april zaten de twee landen voor het eerst sinds jaren samen voor vredesgesprekken.

Evenals had toen ook Trump zijn bereidheid geuit om met Kim samen rond de tafel te zitten. Al snel werd er een datum vastgesteld voor deze ‘historische’ top en al even snel was er sprake van Trump’s mogelijke nominatie voor de Nobelprijs voor Vrede.

Ook toonde Noord-Korea zijn bereidwilligheid voor dialoog door een testsite voor nucleaire wapens te sluiten.

De gemoederen liepen terug op door de dreiging van de VS. Trump eiste op 18 mei dat Noord-Korea zijn volledige nucleaire arsenaal op zou geven. “Hij zou dan aan macht kunnen blijven en het land zou heel rijk kunnen worden.” Maar als het land niet aan de eisen voldeed, zou Kim hetzelfde lot kunnen hebben als Khaddafi. Noord-Korea geageerde hierop dat “ze niet zullen smeken voor een dialoog, en het ook niet zullen nastreven als de VS toch niet willen praten.”

Hierna verklaarde Trump op Twitter het volgende:

 

“…Gezien de huidige situatie vind ik het ongepast om deze, lang op voorhand vastgelegde, top door te laten gaan. Laat deze brief dan het teken zijn dat, ten gunste van beide partijen, maar ten ongunste van de wereld, deze top niet zal plaatsvinden. U heeft het over uw nucleaire mogelijkheden, maar de onze is zo gigantisch en krachtig dat ik aan God bid dat het nooit gebruikt zou moeten worden…”

Maar nu blijkt dat deze uitspraak, gegoten in een officiële brief, niet meer dan grootspraak was. “We zijn bezig met de Noord-Koreanen te praten.” Aldus Trump gisteren in een persconferentie.

Vandaag is dan weer gebleken dat Kim Jong-un met zijn evenknie van het zuiden is samengekomen om hun bereidwilligheid te uiten voor het continueren van de top.

Het systeem van tegenstrijdigheden

Dit toont ons weer aan dat de mens onbekwaam is om de wetgevende macht te zijn. De democratie heeft geen statische wetten en evenmin kan de beslissingen van grootmachten van het ene moment op de andere radicaal veranderen op basis van eigenbelang.

Daarentegen bevat het systeem van Islam wetten die niet voor verandering vatbaar zijn door tijd, noch door ontwikkeling.

Comments

comments

DELEN