In de vroege uren van zondag zijn er 629 vluchtelingen gered uit de Middellandse Zee. De hulporganisatie SOS Mediterranée heeft deze groep, bestaande uit o.a.: 123 niet-begeleide jongeren, 11 kinderen en 7 zwangere vrouwen, aan boord genomen om hen naar Italië te brengen.

De pasbenoemde Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken weigerde zondag om het schip met de vluchtelingen aan te laten meren aan de havens en speelde de bal door aan Malta. Echter zag de Maltese premier het ook niet zitten om die vluchtelingen op te vangen, zeggende: “We zijn bezorgd over de richtlijnen die Italië aan het schip heeft gegeven in volle zee. Ze gaan manifest in tegen de internationale regels en creëren een gevaarlijke situatie voor iedereen die betrokken is.”

En inderdaad, de situatie op het schip verslechtert met het uur. Er is namelijk een risico dat er niet genoeg levensmiddelen aan boord zijn.

Uiteindelijk is het schip wel welkom in Spanje. De nieuwe socialistische premier heeft gezegd dat het schip in Valencia kan aanmeren. Maar de verantwoordelijken van het schip vrezen dat het niet voldoende middelen heeft om nog tot aan Spanje te varen.

Comments

comments

DELEN