Met een nieuw decreet hebben in Turkije meer dan 18.500 ambtenaren hun baan verloren omdat zij, volgens de regering, banden zouden hebben met terreurgroepen. Het zou gaan om het laatste decreet dat voor de opheffing van de noodtoestand die sinds het mislukte staatsgreep twee jaar geleden van kracht is doorgevoerd zal worden.

Het gaat om 9.000 politieagenten en 6.000 soldaten, de rest zijn vooral ambtenaren die voor de overheid werken. Het laatste decreet dat zondag in het Staatsblad verscheen kondigde aan dat zij ontslagen waren.

Het wordt gezien als het laatste getroffen maatregel voordat de noodtoestand maandag opgeheven zou worden.

Tot nu toe zijn er meer dan 100.000 mensen ontslagen of opgepakt, omdat zij banden zouden hebben met de Gülen-beweging. Volgens Turkije zou deze beweging verantwoordelijk geweest zijn voor het mislukte staatsgreep. Maar dit is niet de volledige waarheid.

Echter toonde de realiteit ons aan dat de Gülen-beweging niet op eigen houtje de staatsgreep op poten heeft gezet. Destijds hadden de Britten aanzienlijk veel invloed binnen het leger en Erdogan heeft gepoogd om het te verminderen. Ook aan de manier waarop het coupleger te werk ging is te zien dat het op de eerste plaats de avontuurlijke generaals waren die loyaal zijn aan de Britten die verantwoordelijk waren. Desalniettemin speelde de Gülen-beweging hier ook wel een rol.

Ondanks dat de Turkse regering dit van het volk verzweeg, greep Erdogan de kans om het leger en de andere staatsorganen te zuiveren van Britse invloeden. En aangezien de cijfers lijkt hij hier goed op weg te zijn. Zo kan hij zijn greep verstevigen op het leger.

Comments

comments

DELEN