In de Veiligheidsraad van de VN waarschuwde Mark Lowcock, de noodhulpcoördinator van de VN, dat er in Jemen de ergste hongersnood sinds de Tweede Wereldoorlog dreigt te zijn. De helft van de bevolking is nu al afhankelijk van buitenlandse humanitaire hulp.

Saudi-Arabië, die in het land militair aanwezig is om de belangen van de VS te behartigen, houdt samen met de Arabische coalitie een blokkade stand in de Jemenitische havens. Naast het actief bombarderen van burgers, bemoeilijken de Saudi’s eveneens de toegang tot deze havens en dragen zo bij aan de dreigende hongersnood.

Amnesty International laat tevens weten dat de Houthi-autoriteiten op hun beurt de ontvangen humanitaire middelen kanaliseren naar een bepaalde bevolkingsgroep. Daarbuiten zouden zij ook smeergeld vragen van hulporganisaties.

Lowcock waarschuwde dat de aankomende hongersnood erger zou zijn dan wat hulporganisaties tot nu toe getuigen van waren. 14 miljoen Jemenieten, dat is ongeveer 50% van de bevolking, dreigen beïnvloed te worden door de hongersnood. Nu hebben minstens een op de vijf gezinnen te weinig voedsel en 30% van alle kinderen zijn ondervoed.

Volgens de cijfers van de VN kregen in 2017 drie miljoen mensen humanitaire hulp, en sinds september is dit opgevorderd naar acht miljoen, maar dat is nog niet voldoende om iedere hulpbehoevende te bereiken.

Terwijl de westerse landen de schijn geven dat ze hun wapenhandel eventueel stop zouden kunnen zetten vanwege de moord op Khashoggi, wordt dit onderwerp volledig onder de mat geschoven. Buiten Duitsland lijkt geen enkel land van plan te zijn om hun wapenhandel te bevriezen.

Comments

comments

DELEN