De leiders van 164 landen zijn afgereisd naar Marrakesh in Marokko om hun steun te laten blijken voor het VN-Migratiepact. Onder andere in het Nederlandse kabinet zorgde het pact voor veel discussie. Bij de zuiderburen is de regering zelfs gevallen.

De Internationale Overeenkomst voor Veilige, Ordelijke en Reguliere Migratie, is een niet-bindend pact dat gedurende twee jaar in ontwerp was. Het pact houdt 23 punten in dat ‘de chaos en het lijden van migranten zou moeten verhinderen.’ Met andere woorden doelt het pact om de migratie beter te kunnen laten verlopen en de gevaren te verminderen dat vluchtelingen tegenkomen tijdens hun reis.

Volgens de cijfers van de Verenigde Naties zijn er wereldwijd maar liefst 258 miljoen vluchtelingen. 40% van deze vluchtelingen komen uit Azië.

De definitieve versie van het Migratiepact was in juli al goedgekeurd door alle VN-lidstaten buiten de VS. Maar later hebben een heel deel landen afgezien om het pact in Marrakesh te ondertekenen. Naar eigen zeggen zou het pact meer rechten geven aan vluchtelingen.

Nederland

In Nederland woedde er zo een hele discussie of het migratiepact al dan niet ondertekend moest worden. De oppositiepartijen waaronder de PVV, beargumenteerden dat het pact juridisch wel gevolgen zou kunnen hebben. Zo zouden migranten met het pact een verblijfsvergunning kunnen afdingen, Nederland zou zo de touwen niet meer in eigen handen hebben. Uiteindelijk is er beslist om een begeleidende nota toe te voegen aan het pact dat stipuleert dat het niet-bindend is en er geen nieuwe verplichtingen of rechten uit voortvloeien. Denemarken, Litouwen en Noorwegen zouden ook het voorbeeld van Nederland volgen.

België

In België waren de laatste weken evenals tumultueus. N-VA, de partij dat voorstander is van het confederalisme en vorige week nog samen regeerde met de liberalen en de Christendemocraten, verzette zich tegen de ondertekening van het pact. Om hun punt aan te tonen, werd er zelfs een kortstondige campagne opgezet. De partij tweette o.a. een racistische foto van gesluierde zusters met als bijschrift: ‘VN-Migratiepact = focus op het behoud van eigen cultuur van de migrant’.  Later werden deze tweets verwijderd.

Toen de eerste minister, met het fiat van het parlement, toch naar Marrakesh vertrok, stapte de N-VA uit de regering, met het gevolg dat de regering viel en België nu verdergaat met een minderheidsregering.

Het is op z’n minst bedenkelijk waarom een pact dat niet-bindend is, zoveel tegenreactie uitlokt. Het is weer eens duidelijk geworden dat er een extreemrechtse wind waait in Europa.

Het pact zelf kan ook geen soelaas bieden voor ‘de vluchtelingecrisis’. De reden waarom mensen hun huizen achterlaten, is dat zij niet meer menswaardig kunnen leven door de aanhoudende conflicten in hun landen. Deze conflicten worden gevoed door het kapitalisme en haar koloniale belangen.

Comments

comments

DELEN