In Zweden vonden er, als een initiatief van de VN, vredesgesprekken plaats dat soelaas moet bieden voor het conflict in Jemen. De strijdende partijen zijn overeengekomen om hun wapens neer te leggen in de havenstad Hoedeida, die cruciaal is voor de humanitaire hulp in het land.

De Secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft donderdag bekendgemaakt dat de twee partijen overeengekomen zijn om een staakt-het-vuren tot stand te brengen in Hoedeida. De Houthi’s zullen zich namelijk terugtrekken uit de strategische stad en haar drie havens. Die havens zullen in handen van de ‘lokale krachten’ vallen en de inkomsten van die havens zullen naar ’s lands Centrale Bank gaan.

“Het is duidelijk dat de VN een belangrijke, en waarschijnlijk een observerende, rol zal spelen en dat de VN de haven zal beheren” aldus Guterres.

Er wordt gehoopt dat deze overeenkomst een eerste stap zal zijn voor vrede in het land. De Ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Iran hebben alvast hun steun al laten blijken.

De Verenigde Staten

Diezelfde dag heeft de Senaat van de VS een resolutie goedgekeurd dat de Amerikaanse regering oproept te stoppen met het steunen van de Saudische coalitie in Jemen. Evenals is er een resolutie goedgekeurd dat stelt dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk is voor de moord op de Saudische columnist Khashoggi.

Volgens de internationale media worden de Houthi’s gesteund door Iran. De VS zou volgens hen de Saudische coalitie steunen. Maar is dat wel zo?

Wat is de situatie in Jemen?

Op 30 november vierden de beide strijdende partijen dat, 51 jaar geleden de laatste Britse soldaat uit Jemen vertrok. Het volk dacht dat dat het einde was van het Britse kolonialisme in het land, maar niets was minder waar. Het is een feit dat de Britten in wezen het gebied verlaten hebben. Maar toen zij vertrokken, lieten zij politici, commandanten en andere invloedrijke personen achter die het Britse politiek verderzetten en zo de belangen van de Britten bleven behartigen. En op de dag van vandaag zien we dat de Jemenitische Hadi regering deze Britse politiek verderzet.

De VS, die deze Britse invloed graag wil doorbreken en die wil vervangen met Amerikaans gezinde agenten, steunt via Iran de Houthi’s en andere separatistische bewegingen. De lokale bronnen zeggen dat Houthi’s de Amerikaanse soldaten, die volgens The New York Times ter plaatse waren om naar eigen zeggen tactische ondersteuning aan de Saudische coalitie te bieden, nooit hebben aangevallen.

Hieruit kunnen we vaststellen dat het conflict in Jemen een Anglo-Amerikaanse conflict is. Dit conflict tussen de kolonialisten heeft meer dan 10.000 levens gekost. Daarnaast heeft het een hongersnood veroorzaakt dat dagelijks zijn tol eist. Maar liefst 85.000 kinderen onder de vijf zijn de afgelopen drie jaar gestorven aan de honger, dat zijn er 77 per dag!

Moge Allah s.w.t. de Moslims sabr geven en Zijn s.w.t. belofte bespoedigen.

Comments

comments

DELEN