FiqhIslamitische wetenschappen

Het Goddelijke Oordeel betreffende: Liefde voor Profeet Mohammed (Hoebb lin nabi Mohammed)

Allah (swt) heeft de moslims verplicht om liefde te voelen voor Profeet Mohammed (saw). Allah (swt) zegt:

قُلْ إِن كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَاؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُم مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّىٰ يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ ۗ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ

Zeg: ‘Indien uw vaders en uw zonen en uw broeders en uw vrouwen en uw verwanten en de rijkdommen die gij verkregen hebt en de handel waarvan gij slapte vreest en de woningen waarvan gij houdt, u liever zijn, dan Allah, Zijn boodschapper en het streven voor Zijn zaak, wacht dan, tot Allah met Zijn oordeel komt; Allah leidt het ongehoorzame volk niet’.” (Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera At Tauba 9, vers 24)

Profeet Mohammed (saw) heeft verder gezegd: “Wie de volgende drie eigenschappen bezit, proeft de zoetheid van het geloof: degene voor wie Allah (swt) en Zijn Boodschapper (saw) meer dierbaar zijn dan al het andere; degene die haat en lief heeft enkel in naam van Allah (swt); degene die het haat om terug te keren naar ongeloof net zoals hij het haat om in een brandend vuur geworpen te worden.” (Boechari). En: “Niemand heeft compleet geloof totdat hij meer van mij houdt dan van zijn vader, kinderen en al de mensheid.” (Boechari).

‘Oemar bin al Chattab (ra) zei eens tegen Profeet Mohammed (saw): “O Boodschapper van Allah (saw)! Ik hou meer van u dan al het andere, met uitzondering van mijzelf.” Profeet Mohammed (saw) antwoordde ‘Oemar toen: “Nee, Bij Degene In Wiens Hand mijn Ziel Is, je gelooft niet compleet totdat je meer van mij houdt dan van jezelf.” ‘Oemar (ra) zei daarop: “Nu hou ik meer van u dan van mijzelf.” Profeet Mohammed (saw) zei daarna: “Nu, ‘Oemar, ben je een echte gelovige.” (Boechari).

Liefde voor Profeet Mohammed (saw) komt als vanzelf naar boven in iedere moslim. Profeet Mohammed (saw) is immers degene die de mensheid Islam gebracht heeft, oftewel degene aan wie de moslims hun religie te danken hebben.

Degene die de tijd neemt om diep na te denken over zijn religie, die zal ervaren dat zijn liefde voor Profeet Mohammed (saw) toeneemt tot het punt dat deze inderdaad de grootste liefde in zijn leven wordt. Wie namelijk de geboden en verboden van Islam overdenkt, realiseert zich dat Islam de juiste leiding voor het leven biedt en de problemen die horen bij het leven van de mensen op de juiste manier oplost, waardoor de mens met een tevreden en gerustgesteld hart voortgaat in zijn bestaan. Door Islam over te brengen heeft Profeet Mohammed (saw) dus meer goeds gedaan voor de mensheid dan welke andere persoon dan ook. Door zijn (saw) inspanningen als Boodschapper van Allah (swt) heeft Profeet Mohammed (saw) de mensheid in staat gesteld de gelukzaligheid te ervaren die aan de basis ligt van iedere droom die de mens koestert.

Wie zichzelf tevens bekend maakt met het leven van Profeet Mohammed (saw) zal ervaren dat zijn liefde voor Profeet Mohammed (saw) toeneemt tot het punt dat deze liefde op ieder moment van de dag in zijn gedachten is. Profeet Mohammed (saw) heeft immers immense opofferingen gedaan om Islam tot de mensheid te brengen. Zoals toen hij (saw) naar de stad Ta’if trok om de mensen over Islam te leren. De mensen daar gooiden stenen naar hem (saw) totdat hij (saw) bloedde over heel zijn lichaam. Bij al deze vervolgingen, zowel fysiek als verbaal, toonde Profeet Mohammed (saw) niets dan het meest verheven gedrag en de meest verheven eigenschappen. Na de steniging in Ta’if boden de Engelen hem (saw) complete vernietiging van de stad en haar mensen aan, als straf voor hun  misdaad. Profeet Mohammed (saw) antwoordde hen: “Ik hoop dat Allah uit hun lendenen mensen zal voortbrengen die enkel Allah aanbidden en hem geen deelgenoten toekennen.” (Boechari, Moeslim).

Hij (saw) was ook het meest zorgzaam voor de mensen die onder zijn verantwoordelijkheid vielen. Hij (saw) plaatste zichzelf in moeilijke en zware situaties om de mensen tegen zulke situaties te beschermen. En als de mensen toch in moeilijke en zware situaties kwamen, dan vonden zij Profeet Mohammed (saw) aan hun zijde, in dezelfde situatie. Zoals toen de moslims in Al Madina een greppel groeven om zichzelf te beschermen tegen de Arabische legers die zich tegen hen verzameld hadden. Men vertelde over de rol van Profeet Mohammed (saw) bij dit werk: “De Boodschapper van Allah (saw) groef de greppel en hij droeg de aarde uit de greppel, zoveel dat ik door het stof zijn huid niet meer kon zien.” (Boechari). En: “We groeven op die dag (van de Slag van de Greppel) en stuitten op een grote steen. We gingen naar de Profeet (saw) en zeiden: ‘Er is een grote steen in de greppel’. Hij (saw) zei: ‘Ik kom’. Toen stond hij op en er was een steen op zijn buik gebonden want hij had al drie dagen niets gegeten.” (Boechari).

Verder was Profeet Mohammed (saw) een man die wanneer hij mensen iets gebood, dit zelf het meeste deed. Hij verrichte zulke lange gebeden tijdens de nacht dat zijn voeten opzwollen van het staan. Toen de mensen hem vroegen waarom hij zoveel gebeden verrichte, omdat hij als profeet toch zeker wel het Paradijs zou betreden, antwoordde hij (saw): “Zou ik niet juist daarom een dankbare slaaf (van Allah) moeten zijn?”. (Boechari).

En in zijn omgang met de mensen was hij (saw) de meest geduldige, begripvolle, meelevende en wijze. Toen een onwetende persoon begon te urineren in de moskee van Profeet Mohammed (saw) zei hij (saw): “Onderbreek hem niet in zijn ontlasting.” Hierna liet hij (saw) een emmer water halen om de plaats mee schoon te maken. (Boechari). Hij (saw) hield rekening met de gevoelens van de moeder: “Ik sta voor het gebed met de bedoeling deze lang te laten zijn, maar dan hoor ik het gehuil van een kind en maak ik het korter want ik wil het niet moelijk maken voor de moeder”. (Al Awza’i). En hij (saw) was zachtaardig voor kinderen en begreep hen: “De Boodschapper van Allah (saw) had het beste karakter van alle mensen. Op een dag stuurde hij me om een boodschap en ik zei (tegen mezelf): ‘Bij Allah, ik zal niet gaan!’. Maar in mijn hoofd was dat ik zou doen zoals de Boodschapper van Allah (saw) me opgedragen had. Ik ging onderweg en kwam spelende kinderen tegen op straat (dus ik speelde met hen). Toen besloop de Boodschapper van Allah (saw) me vanachter en plaatste hij (saw) zijn hand in mijn nek. Ik keek naar hem (saw), ik zag hem (saw) glimlachen, en hij zei: ‘O Oenais, ben je gegaan naar waar ik je gevraagd heb?’. Ik zei: ‘O Boodschapper van Allah, ja ik ben onderweg’.” (Moeslim, Aboe Dawoed).

De Schepper der Hemelen en Aarde zelf prees deze eigenschappen van Profeet Mohammed (saw), toen Hij (swt) zei:

لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِالْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ

Voorzeker, een boodschapper is uit uw midden tot u gekomen; het is hard voor hem wat u pijn doet; hij is bezorgd voor uw welzijn, liefderijk en barmhartig voor de gelovigen.” (Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera At Tauba 9, vers 128)

Liefde voor Profeet Mohammed (saw) hoort dus bij Islam én is natuurlijk voor de moslim. Het enige dat de moslim moet doen om deze liefde te kunnen ervaren is zichzelf bekend te maken met de Edele Koran en de Soenna van de Profeet (saw).

Voor wat betreft de manier waarop de moslim zijn liefde voor Profeet Mohammed (saw) moet uiten, Allah (swt) zegt:

قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

Zeg: ‘Indien gij Allah liefhebt, volgt mij, Allah zal u liefhebben en uw zonden vergeven. Allah is Vergevensgezind, Genadig’.” (Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera Al Imraan 3, vers 31)

Profeet Mohammed (saw) werd eens bezocht door een bedouïne die hem (saw) vroeg zijn vragen te beantwoorden. De bedouïne had een hele reeks aan vragen voorbereid voor Profeet Mohammed (saw) en onder zijn vragen was: “Ik zou graag dat Allah (swt) en Zijn Boodschapper (saw) mij liefhebben”. Profeet Mohammed’s (saw) antwoord op deze vraag was: “Als jij houdt van hetgeen Allah (swt) en Zijn Boodschapper (saw) van houden, dan zul je behoren tot degenen van wie zij houden”. (Ahmed).

Oftewel, wie Profeet Mohammed (saw) daadwerkelijk lief heeft, volgt hetgeen hij (saw) mee gekomen is en is enkel hiermee blij en tevreden. Dit alles houdt ook in dat men belastering en beschimping van Allah (swt) en Profeet Mohammed (saw) door de vijanden van Islam niet stilzwijgend acceptereert, maar dat men zich hiertegen uitspreekt:

وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ أَنْ إِذَا سَمِعْتُمْ آيَاتِ اللَّهِ يُكْفَرُ بِهَا وَيُسْتَهْزَأُ بِهَا فَلَا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ حَتَّىٰ يَخُوضُوا فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ ۚ إِنَّكُمْ إِذًا مِّثْلُهُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ جَامِعُ الْمُنَافِقِينَ وَالْكَافِرِينَ فِي جَهَنَّمَ جَمِيعًا

En Hij heeft u reeds in het Boek (Koran) geopenbaard, dat wanneer gij hoort dat de tekenen van Allah worden verloochend en bespot, gij niet met hen samen zult zijn, totdat zij zich bezig houden met een ander onderwerp, anders zoudt gij hun gelijke zijn. Voorzeker, Allah zal de huichelaars en de ongelovigen allen tezamen in de Hel bijeenbrengen.” (Zie de vertalingen van de betekenissen van de Koran, soera An Nisaa 4, vers 140)

Allah (swt) zegt verder:

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ ۚ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

Allah en Zijn engelen zenden zegeningen over de profeet. O, gij die gelooft, zendt zegeningen over hem en wenst hem vrede met alle eerbied toe.” (Zie de vertaling van de betekenissen van de Koran, soera Al Ahzaab 33, vers 56)

En Profeet Mohammed (saw) heeft gezegd: “Wie zegeningen zend over mij, Allah zend tien zegeningen over hem, wist tien van zijn zondes uit, en verhoogt zijn status tien rangen.” (An Nisa’i).

Ten slotte wensen wij de moslims te herinneren hetgeen Profeet Mohammed (saw) gezegd heeft: “Een man is (in het Hiernamaals) met degene van wie hij houdt.” (At Tirmidhi). Onze wens is, derhalve, dat de moslims zich hun liefde voor Profeet Mohammed (saw) zullen realiseren, en dat zij deze liefde tot een leidraad zullen nemen voor hun denken en handelen, zodat zij zullen streven naar het leven volgens de geboden en verboden die Profeet Mohammed (saw) ons gebracht heeft, oftewel wederoprichting van de Islamitische Staat Al Khilafa.

Back to top button