Frankrijk moet drinkwater, toiletten en douches regelen voor de migranten in Calais. Dat heeft de hoogste Franse rechter bepaald. Die zegt dat de omstandigheden voor de honderden migranten onmenselijk en vernederend zijn.

De Franse regering heeft toegezegd dat er in Calais sanitaire voorzieningen komen en dat er twee nieuwe structurele opvangcentra worden aangelegd buiten Calais, in de plaatsen Troisvaux en Bailleul. Die liggen allebei zo’n 90 kilometer van Calais.

De migranten zijn in Calais omdat ze van daaruit naar Groot-Brittannië willen oversteken. Voorheen zaten ze in een groot kamp bij Calais, dat bekendstond als de ‘jungle’, maar dat is ontmanteld. Door de sluiting van het kamp bivakkeren veel migranten nu op straat en rond de Franse stad.

“Het is een schrijnende toestand. Er is geen enkele voorziening meer. Het hele kamp is afgebroken. De vlakte is kaal maar nu wonen er zo’n 500 tot 700 migranten echt in de bossen. Mensen doen hun behoefte naast de matrasjes waar ze op liggen. En doordat ze zich niet kunnen douchen stinkt het er enorm”.

Ook worden de migranten iedere nacht door de politie weggejaagd uit het bos. Dit om te voorkomen dat ze er zich permanent gaan vestigen.

Comments

comments

DELEN